Theorie

  1. Start
  2.  » Theorie

Informatie over het examen

Algemeen

Voordat je praktijkexamen kunt doen, moet je geslaagd zijn voor het theorie-examen. Als je daarvoor slaagt ontvang je een theoriecertificaat. Dat certificaat overhandig je bij het begin van het praktijkexamen, samen met enkele andere documenten.
Je mag alleen theorie-examen doen als je achttien jaar of ouder bent.

Het vernieuwde theorie-examen

Het theorie-examen bestaat sinds 1 januari 2008 uit drie onderdelen:

  • 40 vragen over wetten en verkeersregels;
  • 10 vragen over verkeersinzicht en risico’s;
  • 5 vragen over gevaarherkenning (deze tellen nog niet mee!)

Verkeersinzicht en risico’s

Bij de vragen over verkeersinzicht gaat het niet zozeer over wat in de wet geregeld is, maar vooral wat in een bepaalde situatie verstandig is om te doen. Het aantal vragen over verkeersinzicht en risico’s zal geleidelijk worden uitgebreid.

Gevaarherkenning

Remmen, gas loslaten of niets doen? Bij het onderdeel gevarenherkenning moet jij mogelijk gevaarlijke situaties op zien te lossen. Je krijgt de keuze uit 3 opties: remmen, gas loslaten of niets doen en dus gewoon doorrijden. Bij het CBR praktijkexamen worden de vragen zo behandeld, dat je de situatie vrij laat opmerkt. In het echt kun je natuurlijk vooruit kijken, maar wat als je de situatie pas laat ziet? In dit onderdeel wordt je getest op je herkenning van gevaren. Bij onze rijschool in Gorinchem en omstreken wordt je vooraf aan je theorie-examen getraind om deze situaties onder controle te krijgen en dus geen brokken maakt.